Napelemet szeretnék!

Háztartási méretű napelemes rendszer kivitelezésének folyamata:

Napelemes rendszered tervezésének alapja, hogy tudd, mennyi áramot használsz egy évben. Ez az éves áramszámládról leolvasható, vagy pedig megkaphatod a részszámlákon szereplő részösszegek összeadása révén.

Amennyiben előre tudod, hogy a közeli jövőben jelentősen nőni fog az áramigényed, pl. légkondícionáló, villanybojler vagy elektromos fűtési rendszer kialakításában gondolkodsz, akkor a megnövekedett fogyasztással érdemes kalkulálni, ehhez viszont energetikus segítségére is szükséged lehet. Egyéb elektromos berendezések, pl. nagyméretű fagyasztóládák vásárlása esetén a termék műszaki adatai alapján egyszerű kiszámítani a megnövekedett fogyasztást.

A kWh-ban kifejezett éves fogyasztást déli tájolású tető esetén oszd el egy 1100, vagy 1200-as osztóval, így megkapod a szükséges rendszerméretet. Kelet vagy nyugati tájolású esetén az osztó 1000 és 1100 között alakul. Példa: 5000 kWh éves áramfogyasztás esetén egy déli tájolású tető esetén a szükséges rendszerméret 4,2-4,5 kWp, egy kelet vagy nyugati tájolású esetén 4,5-4,8 kWp.
Ha meghatároztad a kívánt napelemes rendszer méretét, ellenőrizd, hogy van-e ekkora rendszer elhelyezésére alkalmas tetőfelületed. Budapesti ingatlan esetén legkönnyebben a Budapest Szolár Térképről olvashatod le, hogy a teljes tetőfelületből mekkora részt süt megfelelően a nap!
Amikor eldöntötted, hogy komolyak a szándékaid, válassz néhány napelemes vállalatot ajánlatadás és helyszíni felmérés céljából. Például a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) honlapján elérhető tagvállalatok közül is válogathatsz! Célszerű a telepítés helyszínéhez közelebb eső kivitelező vállalatot választani a jövőbeni karbantartás gördülékenysége miatt.

A napelemes cégek nagy része kulcsrakész munkát vállal, tehát a helyszíni felméréstől kezdve az engedélyezés folyamatáig teljes körű szolgáltatást nyújt. (Ezt azonban egyrészt érdemes tisztázni, másrészt akár megállapodhattok más megoldásban is.)
A helyszíni felmérés során a napelemes vállalat képviselője felméri a helyszín adottságait. Felmérés nélkül nem ajánlatos leszerződni, és a szerződéskötés előtt érdemes tisztázni az esetlegesen felmerülő többletköltségeket. Célszerű olyan szerződést aláírni, amely nem tartalmaz további rejtett költségeket.

Szerződéskötés előtt célszerű a területileg illetékes áramszolgáltatónál regisztrált villanyszerelővel is felméretni a mérőhelyet, hogy szabványosításra szorul-e, illetve hogy a fázisszám és a biztosítékok elegendőek-e a kívánt napelemes rendszer csatlakoztatásához. A kiszállás díja szerelőtől függ.

Megfelelőség esetén a regisztrált szerelő kiad egy nyilatkozatot. Amennyiben viszont nem elegendő a rendelkezésre álló teljesítmény vagy nem szabványos a mérőhely, akkor a regisztrált szerelőt meg kell bízni, hogy végezze el a munkát és a nevedben járjon el a szolgáltatónál: kérjen plombabontási engedélyt és szabványosítsa a mérőhelyet és /vagy emelje meg a teljesítmény, fázisszámot.

Ennek az átfutási ideje kb. 1 hónap, földkábeles csatlakozás kialakítás esetén fél év (téli időszak esetén csak tavasszal kezdődhetnek meg a földmunkák). Ennek díja vállalkozótól és a munka jellegétől függően alakul, nagyobb léptékű beavatkozás esetén 200-300 ezer forintos költség is lehet.
A szolgáltatói engedélyezési folyamat három részből áll: igénybejelentés, a csatlakozás jóváhagyása és készre jelentés.

Az engedélyezési folyamat első eleme az igénybejelentés elkészítése és benyújtása az áramszolgáltatónak. Az igénybejelentési lap kitöltéséhez az alábbi adatokra és dokumentumokra lesz szükségünk:

– Személyes adatok (név, lakcím, elérhetőségek, stb.)
– Felhasználási cím
– Közeli fotó a villanyóráról, biztosítékokról, távoli fotó a mérőhelyről
– Áramszolgáltatói szerződések, ha megvannak (Hálózat használati, Hálózat csatlakozási)
– Utolsó áramszámla vagy elszámoló számla minden oldala
– 30 napnál nem régebbi térképmásolat (nem szükséges hiteles, ügyfélkapun letölthető)
– 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolat (nem szükséges hiteles, ügyfélkapun néhány ezer forintos költséggel letölthető)

Az elbírálás ideje legfeljebb 30 nap.

Az igénybejentést akár te magad is meg tudod tenni az áramszolgáltató felé, de a legtöbb napelemes kivitelező cég ezt vállalja. Az igénybejelentésnek nincs költsége az áramszolgáltató felé.
Az igénybejelentést követően a szolgáltató műszaki gazdasági tájékoztatót (MGT) állít ki, amelyben megállapítja a feltételes csatlakoztathatóság tényét. Vannak olyan esetek, amikor a kívánt teljesítményű inverter nem csatlakoztatható, mert a hálózat a szolgáltató méretezése alapján nem tudja fogadni az invertert. Ebben az esetben az MGT-ben megadott műszaki paraméterekhez kell igazítani a napelemes rendszert.

Pozitív MGT esetén a tervezési jogosultsággal bíró tervező elkészíti a HMKE csatlakozási tervét (CST) az egyvonalas kapcsolási rajzzal és benyújtja a szolgáltatóhoz. Az elbírálási idő legfeljebb 30 nap. A szolgáltató kiállítja a csatlakozási engedélyt, ami után elkezdhető a napelemes rendszer kivitelezése.

A csatlakozási terv és a kapcsolási rajz elkészítéséhez mindenképpen tervezői jogosultság kell! A napelemes cégek legtöbbje ezt vagy saját tervezővel, vagy megfelelő jogosultságú tervező bevonásával elvégzi neked. Értelemszerűen a tervező munkáját ki kell fizetni, ez tervezőtől függően általában nettó 30-60 ezer Ft között mozog, egyéb hivatali adminisztrációs költség azonban nem merül fel.
A kivitelezés és érintésvédelmi jegyzőkönyv kiállítása után a tervező kiállítja a készre jelentés nevű dokumentumot és a szükséges dokumentumok és fotók csatolásával készre jelenti a rendszert.
A készre szerelt napelemes rendszer üzempróbája után a rendszer még nem üzemeltethető, ehhez meg kell várni az óracserét.

Amikor a szolgáltató elküldi neked az új hálózathasználati szerződést, azt aláírva vissza kell juttatnod a szolgáltatóhoz. Ezt követően a szolgáltató 30 napon belül felveszi veled a kapcsolatot és egyeztet az óracsere időpontjáról. Az egyeztetett időpontban a szolgáltató erre szerződött partnere a telepítés helyszínén meggyőződik arról, hogy a csatlakozási tervben szereplő rendszer került-e megvalósításra. Amennyiben igen, akkor megtörténik az óracsere.

Ezt követően a napelemes rendszered megkezdheti üzemelését!