KÖZÖSSÉGI NAPERŐMŰVEK BÉCSBEN

A Wien Energie bécsi energiaszolgáltató tíz évvel ezelőtt hozta létre első közösségi naperőművét, és azóta már összesen 28 ilyen naperőmű termel tiszta energiát Bécsben, illetve Alsó-Ausztriában. A modell lényege, hogy az erőművekben a lakosok részesedést vásárolhatnak, és a megtermelt áram eladása után hozamot kaphatnak. Az energiaközösségektől eltérően tehát a közösségi naperőművekben részt vevő állampolgárok csupán részesedést, nem pedig tulajdonrészt vásárolnak, azonban magát a telepítést és a működtetést nem ők, hanem valamilyen üzleti szereplő, jelen esetben a Wien Energie bécsi áramszolgáltató vállalat végzi.

A képen látható schafflerhofstraße-i naperőmű 55.940 négyzetméteren 25.626 panellel és évi 11,45 MW teljesítménnyel működik. 2021. évi telepítésekor Ausztria legnagyobb naperőműve volt. Az erőmű évente több mint 12 GWh energiát termel, és ezzel évi 4200 tonna CO2 kibocsátását takarítja meg.

Érdekesség, hogy az erőmű a jobb villamosenergia-hálózati kihasználás érdekében közös villamosenergia-hálózati csatlakozással rendelkezik a Wien Energie andlersdorfi szélerőműparkjával, amit az indokol, hogy a szélerőművek és a naperőművek ritkán termelnek egyidejűleg. Ezen kívül az erőmű mellé egy kis (kb. 200 kW kapacitású) villamosenergia-tároló rendszert is építettek, amely tárolja a termelési csúcsokból származó villamosenergiát, és amikor szükséges, betáplálja a hálózatba.

Az erőmű egyúttal természetbarát is: a mintegy 30 madárfészkelőhely mellett van egy kavics- és zúzottkő-halom is a kisebb állatok, például gyíkok számára. Április és október között 150 juh is legel az erőműhöz kapcsolódó mezőgazdasági területen.

Bécs következő közösségi naperőművének telepítése jelenleg zajlik a Bécsi Központi Temetőben. A megtermelt áram egy részét helyben használják majd fel: a temetkezési vállalat járműveit töltik fel vele. A Wien-Energie bécsi, illetve Alsó-Ausztria-i közösségi naperőműveiben eddig több mint tízezer ember 38 millió eurót meghaladó értékben vásárolt napelem-csomagokat.