ENERGIAKÖZÖSSÉG GLASGOW-BAN

A kis léptékű közösségi energiatermelés kiváló példája a Glasgow-i Közösségi Energia (Glasgow Community Energy, GCE) nevű energiaközösség. A GCE 2017 februárja óta működik bejegyzett közhasznú egyesületként (Community Benefit Society). A GCE a közösségi tulajdonlás és a demokratikus állampolgári részvétel eszközein keresztül kívánja bevonni Glasgow lakosait a helyi szintű megújuló energiatermelésbe.

A GCE a glasgow-i önkormányzattal közösen olyan önkormányzati fenntartású épületeket azonosított be, amelyek tetői alkalmasak a gazdaságos közösségi napenergia-termelésre. Végül két helyszínt szemeltek ki, az Ashton középiskolát és Glendale általános iskolát, amelyek tetőit az önkormányzat 20 évre ingyen adta használatba az energiaközösségnek. Ezekre a GCE 2020 folyamán összesen 91 kW teljesítményű napelemet telepített. A két közösségi naperőmű a működés első évében 79.000 kWh napenergiát termelt, 50 tonna CO2-kibocsátást váltva ki ezzel.

A GCE a teljes beruházási összeg (107.000 font) kb. kétharmadát az SPEN energiaszolgáltató Sustainable Energy Fund-jának vissza nem térítendő támogatásából fedezte, a fennmaradó közel egyharmadot pedig egy áthidaló kormányzati kölcsönből biztosították, mely utóbbit a GCE a tagok részvényvásárlásából befolyt összegből rövid időn belül vissza is fizetett. A fejenként minimum 50 font értékű részvényvásárlási felhívás (Community Share Offer) már az első körben több bevételt generált az eredetileg célként kitűzött 30.000 fontos értéknél. A közösségnek jelenleg 152 magánszemély tagja, ők tulajdonrészükkel egyben részvételi lehetőséget és döntési jogokat szereztek a GCE jövőbeli projektjeivel kapcsolatban. Az energiaközösség hangsúlyt helyez a tagjai a napenergiával kapcsolatos ismeretterjesztésre és szemléletformálásra: tagjaik rendszeresen tartanak előadásokat, műhelyfoglalkozásokat glasgow-i iskolákban és közösségi helyszíneken.

A közösségi naperőművek által termelt áramot a két iskola közel teljes mértékben felhasználja. Ezt a Glasgow-i Önkormányzat fogyasztói áron, negyedévenkénti elszámolással veszi át a GCE-től. A fennmaradó – igen csekély mértékű – villamosenergia pedig bekerül a hálózatba. Ezért az illetékes szabályozó hatóság a projekt teljes 20 éves időtartama alatt az éves inflációval korrigált kötelező átvételi árat fizet. Ez utóbbi messze elmarad az iskolák által fizetett fogyasztói ártól, ezért Calum Watkins, a GCE igazgatója azt hangsúlyozza, hogy a „vevő” (ez esetben tehát az iskolák) részvétele nélkül, a megtermelt energiát csupán a kötelező átvételi áron értékesítve a projekt nem lenne gazdaságilag életképes. A működési/fenntartási költségek után megmaradó bevételekből a GCE állampolgári önszerveződésen alapuló, helyi mobilitási és kulturális kezdeményezéséket támogat. Az energiaközösség azt reméli, hogy a projekt előrehaladtával valamilyen mértékű osztalékot is tud fizetni a tagjainak, de a részvényvásárlási felhívás során ezzel kapcsolatban mindössze azt vállalták, hogy a működés húsz éve alatt a tagok visszakapják befektetésük értékét.