Eredmények

Összegyűjtöttük és megvizsgáltuk a napelemek telepítésére vonatkozó kerületi szabályokat és fővárosi szintű szabályozást. A részletes jogi elemzés szakembereknek, önkormányzatoknak és a lakosságnak is segítséget nyújt a szerteágazó szabályokban való eligazodáshoz.

Három szakértői munkacsoportot indítottunk el, amelyekben önkormányzatok, szakmai szervezetek, egyetemi oktatók, hallgatók és néhány érintett vállalat részvételével folyik a közös gondolkodás és a megoldások azonosítása a napelemek használatának és terjedésének elősegítése érdekében:

  • Az „önkormányzati – helyi szabályozási” munkacsoport kifejezetten a fővárosi és a kerületi szabályozások újragondolásán, összehangolásán és egységesítésén dolgozik (28 munkacsoport-tag)
  • A „lakossági-szemléletformálási” munkacsoport célja, hogy ismeretterjesztő tevékenységek, rendezvények és akciók révén valós tudással és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagítsa az állampolgárokat (29 tag)
  • A „műszaki munkacsoport” a technikai jellegű kérdésekre koncentrálva dolgozik ajánlások és javaslatok kidolgozásán (33 tag).

Különböző adatbázisok integrálásával, térinformatikai szoftverek segítségével elkészült a Budapest Szolár-Térkép. A programba a város épületeit és várostervezési egységeit tartalmazó fájlok, és az épületek digitális felszínmodelljei kerültek behívásra, majd különböző modellezések és geoadatbázis építése során ezekből készült el a Budapest Szolár-Térkép. A végeredmény több kimeneti rétegből tevődik össze, melyek között szerepel az egész évre szimulált besugárzásmodellezés eredménye, az épületek tetőinek besugárzási és becsült villamosenergia-termelés potenciálja, stb. A térkép célja, hogy az ingatlantulajdonosokat és a döntéshozókat információval lássa el, ezzel pedig a különböző napelemes beruházások megvalósítását támogassa.