Berlin és Budapest nappal hajtva

A Főpolgármesteri Hivatal Klíma Főosztálya szakmai tanulmányúton cserélt tapasztalatokat a Berlini Önkormányzat és különböző gazdasági szereplők (napenergia szövetség, állampolgári energiaközösség és az E.ON) képviselőivel arról, hogyan lehetséges a napenergia-hasznosítás felgyorsítása speciálisan városi környezetben.

Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Berlin és Budapest között sok hasonlóság van: mindkét város klímastratégiájának kiemelt területe a napelemek használatának ösztönzése, hiszen városi környezetben ez a legegyszerűbben hasznosítható megújuló energia technológia.

Ezért a Berlini Önkormányzat elindította nagyszabású Solarcity programját, amellyel el akarják érni, hogy a városban felhasznált áram egynegyedét napelemek termeljék 2050-re. Az értékes zöldterületek megőrzése érdekében a legtöbb városhoz hasonlóan a berlini városvezetés is az épületek tetőfelületeire koncentrál. Számításaik szerint a kiaknázható potenciál közel felét a kereskedelmi épületek, másik felét pedig a lakóépületek tetői adják. Azaz nem elég csak a piaci szereplők beruházásaira támaszkodni, a berlini lakosok részvétele is elengedhetetlen az átállásban.

A Solarcity program egyik lényeges eredménye a tavaly bevezetett új szabályozás, amelynek értelmében az új épületet építőknek kötelező a tető legalább 30%-án napelemeket telepíteni Berlinben. A Berlini Önkormányzat pénzbeli támogatásokkal is segíti a folyamatot, emellett információval is támogatja a városlakók napelem-használatát: három évvel ezelőtt megnyitott tanácsadó-irodájukban ingyenes tanácsadást nyújtanak a napelemes rendszerek tervezéséhez. Elmondásuk szerint az ukrajnai háború kitörése óta megsokszorozódott az érdeklődés a napelemek iránt. Utunk egyik legfontosabb pontja éppen a tanácsadó-iroda meglátogatása volt, hiszen a „Budapest-Nappal hajtva” projektünk keretében júniusban mi is elindítjuk az ingyenes tanácsadást a Zöld Budapest Tanácsadóirodában!

Fotó: Fővárosi Önkormányzat

A napenergia-használat felfutásának megkerülhetetlen feltétele, hogy a hálózat alkalmas legyen a napelemek által termelt áram befogadására. A berlini városvezetés tavaly megvásárolta a városi áramszolgáltatót, így is biztosítva azt, hogy a hálózat fejlesztése összhangban legyen a berlini klímastratégia és a Solarcity program célkitűzéseivel. Egy városlakók által alapított energiaszövetkezet pedig szeretné elérni, hogy részesedést vásárolhasson a hálózatot üzemeltető cégben, hogy az állampolgárok közvetlenül is ráhatással lehessenek erre a stratégiai területre.

Magyarországon egyre kritikusabb kérdés a villamosenergia-hálózat befogadóképessége, ezért a hazai fejlesztési lehetőségekről is beszélgettünk az E.ON németországi központjának munkatársaival.

A napelemek használatával nem csak a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást csökkenthetjük, hanem erősíthetjük városaink energiabiztonságát is azáltal, hogy az áramot mi magunk helyben termeljük meg, így kevésbé függünk az Oroszországból importált földgáztól vagy nukleáris fűtőelemektől.